Uczymy dzieci ekologii

„Dzieci uczą się poprzez naśladowanie dorosłych – swoich rodziców, sąsiadów czy nauczycieli. Obserwują otoczenie, które postępuje w taki czy inny sposób. Dotyczy to również kwestii dbania o środowisko naturalne. Jeżeli maluch widzi, że mama czy tata segregują śmieci, zakręcają kran w czasie mycia zębów, to jest spora szansa, że sam w przyszłości przejmie podobne zachowania. Ekologia jest w dużej mierze kwestią nawyków, jakie wynosimy z rodzinnego domu. Dlatego warto przekazywać młodszym pokoleniom informację, że troska o planetę jest rzeczą, na której warto się skupić.

Zielona rewolucja

Rodzice mogą pokazać i tłumaczyć dziecku, że świat wokół nas jest piękny, a zasoby naturalne bardzo cenne. Szkoda byłoby, gdyby piękna, zielona okolica zamieniła się w górę śmieci. Ekologia to nie tylko dbanie o nie zaśmiecanie otoczenia czy czyste powietrze, ale także cenna lekcja na przyszłość, która będzie procentować w dorosłym życiu. Postępowanie w zgodzie z naturą pozwala na przyswojenie takich wartości, jak szacunek wobec ciężkiej pracy innych osób czy podchodzenie z respektem do wspólnego dobra, jakim jest planeta Ziemia.”

Opublikowano

w