Jakie materiały możemy ponownie wykorzystać dzięki domowemu recyklingowi?

Wśród produktów, które mogą być ponownie wykorzystane, znajduje się wiele różnych przedmiotów gospodarstwa domowego. Ze starych ubrań, puszek czy klasycznych torebek foliowych możemy kształtować wszelkiego rodzaju przedmioty, idealne do wykorzystania jako dekoracja lub do codziennego użytku.

Stare ubrania i ręczniki

To normalne, że spotyka nas niemiła niespodzianka, że pewne spodnie stały się za małe lub że koszulka, którą tak lubiliśmy zostaje poplamiona; coś podobnego dzieje się również z ręcznikami. Możemy przedłużyć okres użytkowania tych wyrobów włókienniczych na różne sposoby. Na przykład ubrania, których nie chcemy używać – spodnie, koszulki czy ręczniki – mogą stać się doskonałymi pokrowcami na legowiska naszych pupili. Innym idealnym zastosowaniem tych przedmiotów jest użycie pary nożyczek, aby zamienić je w szmaty do czyszczenia.  Jeśli odważysz się użyć maszyny do szycia, igieł i nici, możesz przekształcić koszulki i spodnie w inne ubrania. To jeden z najbardziej odważnych i zabawnych wariantów, jeśli chodzi o recykling ubrań. Więcej o recyclingu ubrań w domu tutaj.

Recykling puszek i szkła

Szkło to jeden z produktów odpadowych, któremu najłatwiej nadać nowe zastosowanie. Można je wykorzystać do dekoracji salonu lub sypialni, jak również, jako przedmioty do przechowywania. Z kolei puszki są znacznie bardziej plastyczne. Przy odrobinie wprawy można z nich zrobić uchwyty na ołówki lub wykrawacze do ciastek.

Butelki plastikowe

Plastikowe butelki są jednym z najczęstszych rodzajów odpadów, które generujemy w domu. Podobnie jak inne materiały nadające się do recyklingu, butelki oferują szeroką gamę zastosowań. Jednymi z najbardziej wyróżniających się są między innymi miski na karmę dla zwierząt domowych lub przekształcenie ich w doniczki. Podobnie jak szkło, plastik pozwala nam puścić wodze fantazji, jeśli chodzi o jego personalizację.

Torby plastikowe

Torby foliowe są same w sobie jedną z głównych zmor w walce o środowisko, siejąc spustoszenie w morzu, lasach i reszcie otoczenia. Możemy zrobić dobry użytek z toreb, które zwykle zabieramy ze sobą na zakupy. Jeśli posiadasz puszki z farbą, idealnie sprawdzą się plastikowe torebki, które zapewnią jeszcze bardziej szczelne zamknięcie, zapobiegając zepsuciu się produktu. Pamiętaj, że plastikowe torby na zakupy mogą być również używane jako worki na śmieci.

Opublikowano

w